torsdag 4 december 2014

Politiskt var det här!


Underbart är kort sjöng Povel Ramel på 50-talet, det är jag i dag beredd att hålla med om. Underbart verkar inte kunna pågå länge nog. Det har blivit dags för oss att lämna redaktionen för Nytt i Flempan.
Underbart är nyheten om omval, säger en kurskamrat till mig.


Han ser beslutet om nyval som en möjlighet att få bättre förutsättningar i regeringen. Min kurskamrat menar att regeringen kan bli starkare och att främlingsfientliga röster kan bli färre.

Debatten om att svenska folket ger Sverigedemokraterna allt fler röster är svår, media har inte hjälpt till att minska främlingsfientligheten. Ett problem tror jag, är att alla inte ens förstår att de lägger sina röster på ett rasistiskt parti. Alla kanske inte hänger med i nyhetsrapporteringen och följer debatten på nyheterna. En kompis till mig sa:

Det står ju ingenstans på Sverigedemokraternas sida att de är emot invandrare eller ett jämställt samhälle, hur ska jag kunna veta!?


Jag tänker också att röster på till exempel Sverigedemokraterna kan vara ett sätt att demonstrera sitt missnöje på. Många känner att de slår i underläge, de har det tufft ekonomiskt och arbetar hårt. Att rösta på Sverigedemokraterna blir ett sätt att försöka få en förändring för sig själv. En del kan ha en idé om att det är invandringen som orsakat deras ekonomiska svårigheter.

Främlingsfientlig propaganda sprids på sociala medier, historier om hur romer roffar åt sig på välgörenhetsevent medan svenskar snällt står och väntar och är tacksamma för sitt. Det för mina tankar till andra världskriget och propagandan som pågick då. Nu sprids historierna kanske ännu snabbare, med hjälp av sociala medier. Med några knapptryck på en sökmotor på nätet, slår jag lätt hål på propagandan. Andra röster från samma välgörenhetsevent vittnar inte alls om samma sak.

Jag har ingen lösning på hur vi ska vända den här trenden, för det vill vi ju!? Ingen har något att vinna på att ha ett parti i riksdagen som inte tror på människors lika värde. Ingen – inte heller hen som lägger sin röst där.

Underbart vore en riksdag utan främlingsfientliga röster och med fokus på ett jämställt samhälle i Sverige. Sverige som för tillfället är alldeles grått och mörkt. Men som ändå är alldeles underbart, eftersom att jag till exempel kan skriva det här. Fast jag är kvinna, fast jag är vem som helst.

Kanske kan vi låta Sverige vara underbart lite längre än kort?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar